Kayıtlar

Kasım, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Kararan Mantar ( Meripilus giganteus )

Resim
              Kararan Mantar ( Meripilus giganteus ) Taksonomi Meripilus giganteus  Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi Alem: Mantarlar-Fungi Bölüm : Basidiomycota  Sınıf: Agaricomycetes Takım: Polyporales Aile: Meripilaceae Cins: Meripilus  Tür: Meripilus giganteus GENEL ÖZELLİKLERİ Dev boyutlara ulaştığından dolayı Latince ismini “giganteus “ (Dev ) olarak alan bu iri polipor türü, ülkemizde, el değdiğinde , tahrip edildiğinde ve yaşlandığında  karardığı için KARARAN MANTAR olarak adlandırılmıştır. Kararan mantar,  yarım daire şeklinde veya yelpaze şeklinde dalgalı ve loblu kenarlı, bir kaç katmandan veya üst üste binen kat kat şapkalardan oluşan  karışık bir yapıdadır. Latince ismine uygun olarak heybetli bir şekilde, çapı 1 metre boya ve 10 kg kadar ağırlığa ulaşabilir. Mantar, ana gövdeden yaklaşık 30 cm ye kadar çıkıntı yapabilir.Yüzeyi donuk, buruşuk çok sayıda pullarla kaplı, koyu kahverengi,kırmızımsı, veya koyu kahverengiye kadar değişen yığın renkleri, şapka

Agaricus xanthodermus ( Sararan Çayır Mantarı)

Resim
                ☠️Agaricus xanthodermus☠️                          Sararan Çayır Mantarı GENEL ÖZELLİKLERİ Agaricus xanthodermus latince   ismi ile bilinen Sararan Çayır Mantarı, memleketimizde en çok  zehirlenmelere sebep olan Mantar türleri arasındadır. Zehirli Sararan Çayır mantarı türünün en belirgin özelliği adı üstünde ,şapka üstü veya sapının çizilmesi halinde aniden sararmasıdır! Bu özelliği ile mutfak değeri olan diğer Çayır mantarlarından kolayca ayırt edilebilir.  Agaricus xanthodermus ismi Yunancadan gelme olup Türkçe çevirisi  “Teni Sarı olan, Sararan Tenli “ olarak bilinir. Sararan Çayır Mantarı genel olarak park ve bahçelerde , çim çayırlık alanlarda bulunur. Bahar başlangıcından sonbahar sonuna kadar memleketimizde  sıkça rastlanan bir türdür. Şapka üzeri veya sapının çizildiğinde sararmasından başka , fenol, tarım ilacı,   bariz elektronik devre yanığı veya plastik yanığı gibi ağır ve kötü bir kokusu vardır , asla mantarımsı  kokmaz. Bu özelliği ile de yenilebilir  Çay

Agaricus bisporus - Kültür Mantarı

Resim
 Agaricus bisporus - Kültür Mantarı ( Portebello ) Taksonomi Agaricus bisporus Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi Alem: Mantarlar-Fungi Bölüm : Basidiomycota  Sınıf:  Homobasidiomycetes  Alt Sınıf: Homobasidiomycetidae  Takım: Agaricales Aile: Agaricaceae Cins: Agaricus Tür: A. bisporus Genel Özellikleri   Agaricus bisporus Latince ismi ile bilinen bizde yaygın olarak Kültür Mantarı olarak tabir edilen hemen hemen tüm süpermarket ve marketlerin reyonlarında rahatlıkla bulunan , dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan  ve en çok tüketilen mantar türüdür. 70 den fazla ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. 10-15 cm çapına ulaşan irilerine  Portebello Mantarı denmektedir! Dünyada en çok yetiştiriciliğini yapan ülkeler arasında ilk sıraları Çin , ABD, Fransa ve Hollanda almaktadır. Memleketimizde 1960 lı yıllarda kültürü yapılmaya başlanmış olup 1970 lerde 80 TON gibi az bir rakam olan üretim 2015 lerde 50Bin TON a ulaşmıştır! Fiziksel Özellikleri Agaricus bisporus yani  Kültür mantarının Sap

Kavak Mantarı İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus)

Resim
Pleurotus ostreatus (İstiridye Mantarı, Kavak Mantarı) Pleurotus ostreatus Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi Alem: Mantarlar-Fungi Bölüm : Basidiomycota  Sınıf:    Agaricomycetes Takım: Agaricales Aile:   Pleurotaceae Cins: Pleurotus Tür: P. ostreatus  Genel Özellikleri İstiridye ( Kavak Mantarları) 30 cm çap büyüklüğüne kadar ulaşabilen , kavak , söğüt, huş gibi ağaçları kendine habitat olarak seçmiş, kokusu ve tadı güzel , görünün itibari ile istiridyeyi andıran,  tabak gibi öbekler halinde bulunabilen , memleketimizde hem doğal oratamında (sonbahardan kış sonuna kadar ) toplanabilen , hem de yaygın olarakta yetiştiriciliği yapılan aranan bir Mantar türüdür! İstiridye mantarının İlk yetiştiricilik denemeleri 1.Dünya Savaşı yıllarında Almanya da yapılmıştır! Fiziksel Özellikleri   Nerdeyse hiç yok denecek kadar kısa bir sap mevcut olup, geniş, istridyeye benzeyen bir baş bölümü vardır, ortalama çapı 5 ile 30cm arasında değişebilir , doğal örneklerinin renkleri beyazla gri veya meş

Tavşan Böbreği Mantarı (Rhizopogon sp)

Resim
 Tavşan Böbreği Mantarı (Rhizopogon roseolus) (Rhizopogon luteus) Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi Alem: Mantarlar-Fungi Bölüm : Basidiomycota  Sınıf:     Agaricomycetes  Takım: Boletales Aile: Rhizopogonaceae Cins: Rhizopogon  Tür:  R. roseolus  Tür: R. Luteus Açıklama Bir patatese çok benzeyen ve aynı boyut ve şekil bakımından değişken olan Sarı Sahte Yer Mantarı olarak ta bilinen tipik olarak en büyük boyutu boyunca 1,5 ila 4,5 cm'dir ve oval, elipsoidal, basık şekilsiz biçimdedir. akla en kolay gelen! Kök yoktur ancak miselyal ağlarla kaplı  meyve gövdesinin altındaki merkezi bir noktadan ağaç köklerine yayılır. Dış kabuğu iç dokudan daha serttir ve başlangıçta kirli beyazdır, ancak kısa süre sonra koyu sarı ve mantar gövdesi genişledikçe düzensiz bir şekilde çatlayan dış yüzey, genellikle hafifçe yünlü bir görünüm veren sarımsı sarımsı miselyal ipliklerle rastgele dekore edilmiştir. Genellikle Çam ormanları altında ve yaprak döken ağaçlarda trüf m

Agulu Mantar ( Omphalotus olearius)

Resim
Agulu Mantar (Omphalotus olearius ) Taksonomi Omphalotus olearius Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi Alem: Mantarlar-Fungi Bölüm : Basidiomycota  Sınıf: Agaricomycetes Takım: Agaricales Aile: Merasmiaceae Cins: Omphalotus  Tür: O. olearius Ağulu mantar (Omphalotus olearius), Omphalotaceae familyasından zehirli bir mantar türüdür . Türkiye'de yetişen "Sarıkız , Tavuk mantarı,Kaz ayağı mantarı, Meşe mantarı, Horoz mantarı" gibi yerel isimlerle bilinen Cantharellus cibarus ile kolayca karıştırılabilir. Fakat bu tür daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşmiş olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına kadar özellikle yapraklı ağaçların kütükleri üzerinde gruplar halinde ortaya çıkar. Özellikle zeytin ağaçları üzerinde bu mantarı görmek mümkündür. Agulu mantar nedeniyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli