Agaricus bisporus - Kültür Mantarı

 Agaricus bisporus - Kültür Mantarı ( Portebello )

Taksonomi

Agaricus bisporus

Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm : Basidiomycota 

Sınıf:  Homobasidiomycetes 

Alt Sınıf: Homobasidiomycetidae 

Takım: Agaricales

Aile: Agaricaceae

Cins: Agaricus

Tür: A. bisporus

Genel Özellikleri  

Agaricus bisporus Latince ismi ile bilinen bizde yaygın olarak Kültür Mantarı olarak tabir edilen hemen hemen tüm süpermarket ve marketlerin reyonlarında rahatlıkla bulunan , dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan  ve en çok tüketilen mantar türüdür. 70 den fazla ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır. 10-15 cm çapına ulaşan irilerine  Portebello Mantarı denmektedir! Dünyada en çok yetiştiriciliğini yapan ülkeler arasında ilk sıraları Çin , ABD, Fransa ve Hollanda almaktadır. Memleketimizde 1960 lı yıllarda kültürü yapılmaya başlanmış olup 1970 lerde 80 TON gibi az bir rakam olan üretim 2015 lerde 50Bin TON a ulaşmıştır!

Fiziksel Özellikleri

Agaricus bisporus yani  Kültür mantarının Sap ve Şapka yapısı incelenecek olursa, şapka üstü beyaz fakat altı lameller kahverengidir. Yetiştiriciliği yapılanlar Gübre içersinde büyüdüğünden  şapka üstü ve dış cephede kirlenme sebebi ile kahverengi bir renk hakim olabilmektedir. 

Tabiattaki Doğal ortamlarında yetişen kültür mantarları genelleme yapılarak Çayır mantarları olarak tabir edilmektedir. Bu mantarları tırnakla çizdiğinizde veya bir parça kopardığımızda sararma olanları, fenol, tarım ilacı gibi kötü kokanları zehirlidir. Agaricus türlerinde yenilebilirlik için bu ayırt edici özellik olarak bilinmelidir. 


Yenilebilirlik 

Kültür Mantarının ( Agaricus bisporus)  aynı diğer mutfak değeri yüksek olan mantarlar gibi sağlıklı beslenmedeki yeri çok önemlidir. Herşeyden önce düşük kalorisi sebebiyle diyet yapanlar İçin bulunmaz nimettir. Kilo vermek için diyete başlayanalar tarafından etin yerine kullanılmaktadır. Et kadar iyi bir protein deposudur. Özellikle B gurubu vitaminler ve aminoasitler ( Glutamik ve Aspartik ) açısındanda çok zengindir. Karbonhidrat ve yap miktarı ise çok ama çok düşüktür. Vücut ağırlığının %80-90 ı sudur. Öyleki pişirildiğinde içerdiği suyun çoğunu saldığı için boyutlarında hatrı sayılır küçülme olur. Düşük yağ oranı ve kolesterolü kontrol edici etkisi nedeniyle Uzak Doğu ülkelerinde hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır!


Galeri





Kaynak ve Referanslar

https://www.first-nature.com/index.php

https://en.m.wikipedia.org/wiki/

https://www.birbes.com/kultur-mantari-nedir-sagliga-etkileri-nelerdir-14658/

https://www.google.co.uk/search?q=kültür+mantarı+nedir&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en-gb&client=safari






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dumanlı Mantar, Kara Malgadın (Clitocybe nebularis)

Dilburan Mantarı (Lactarius piperatus)

Puf / Toz Mantarları Türleri ( Lycoperdon sp )