Agaricus bisporus - Kültür Mantarı
Agaricus bisporus - Kültür Mantarı ( Portebello )
Taksonomi
Agaricus bisporus
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Homobasidiomycetes
Alt Sınıf: Homobasidiomycetidae
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Agaricus
Tür: A. bisporus
Genel Özellikleri
Fiziksel Özellikleri
Agaricus bisporus yani Kültür mantarının Sap ve Şapka yapısı incelenecek olursa, şapka üstü beyaz fakat altı lameller kahverengidir. Yetiştiriciliği yapılanlar Gübre içersinde büyüdüğünden şapka üstü ve dış cephede kirlenme sebebi ile kahverengi bir renk hakim olabilmektedir.
Tabiattaki Doğal ortamlarında yetişen kültür mantarları genelleme yapılarak Çayır mantarları olarak tabir edilmektedir. Bu mantarları tırnakla çizdiğinizde veya bir parça kopardığımızda sararma olanları, fenol, tarım ilacı gibi kötü kokanları zehirlidir. Agaricus türlerinde yenilebilirlik için bu ayırt edici özellik olarak bilinmelidir.
Yenilebilirlik
Kültür Mantarının ( Agaricus bisporus) aynı diğer mutfak değeri yüksek olan mantarlar gibi sağlıklı beslenmedeki yeri çok önemlidir. Herşeyden önce düşük kalorisi sebebiyle diyet yapanlar İçin bulunmaz nimettir. Kilo vermek için diyete başlayanalar tarafından etin yerine kullanılmaktadır. Et kadar iyi bir protein deposudur. Özellikle B gurubu vitaminler ve aminoasitler ( Glutamik ve Aspartik ) açısındanda çok zengindir. Karbonhidrat ve yap miktarı ise çok ama çok düşüktür. Vücut ağırlığının %80-90 ı sudur. Öyleki pişirildiğinde içerdiği suyun çoğunu saldığı için boyutlarında hatrı sayılır küçülme olur. Düşük yağ oranı ve kolesterolü kontrol edici etkisi nedeniyle Uzak Doğu ülkelerinde hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır!
Galeri
Kaynak ve Referanslar
https://www.first-nature.com/index.php
https://en.m.wikipedia.org/wiki/
https://www.birbes.com/kultur-mantari-nedir-sagliga-etkileri-nelerdir-14658/
https://www.google.co.uk/search?q=kültür+mantarı+nedir&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en-gb&client=safari
Yorumlar
Yorum Gönder