Dilburan Mantarı (Lactarius piperatus)

Dilburan Mantarı, Biberli Mantar(Lactarius piperatus),(Lactifluus piperatus)



Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Fungi
Bölüm : Basidiomycota 
Sınıf: Agaricomycetes 
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Lactifluus
Tür: L. piperatus

Yerel İsimler: Dilburan, Biberli Mantar, Dağ Kirmidi en çok kullanılan yöresel isimleridir. Bu yöresel isimler çok daha fazlalaşabilir. Lakin en yaygın kullanılan yöresel ismi "Dilburan mantarı" dır.

Dikkat! Yöreden yöreye farklı inanışlar vardır mantarlar hakkında. 
Örn: 
-Sütü varsa zehirlidir.
-Sütü yoksa zehirlidir.
Mantar konusundaki genellemelerin büyük çoğunluğu yanlış inanışlardan ibarettir. Lütfen yöresel inançlara aldırış etmeyiniz.

Dilburan Mantarı:(Lactarius piperatus)
Özellikle Karadeniz bölgesinde sevilerek tüketilir. Mutfak değeri olmayan bir mantar türüdür. Bazı kaynaklarda yenmez olarak geçse de bazı kaynaklarda da yenebilir olarak geçer.

Şapka:Şapka 5 ila 15 cm civarında olup sert bir kıvamdadır. Genç örneklerinde şapka dış bükey iken, yaşlandıkça yukarıya kıvrımlı ve dalgalı bir şekle sahip olur. Kuru havalarda şapkada çatlama görülebilir. Genç örneklerde süt beyazı, olgun evresinde kremsi beyaz, yaşlılıkta ise sarımsı ve pas lekeleri görülebilir.

Lameller: Genç evrelerde beyaz renkte iken yaşlandıkça kremsi bir renk alır.Ve sapa yapışık ve sıktır. 
Sap:7 cm uzunluğa 4 cm kalınlığa kadar ulaşabilir. Beyaz renkte olup köke doğru sivrilerek incelir ve silindirik bir şekle sahiptir.

Et:Acı ve keskin bir tada sahiptir. Pişirildiğinde bu acı tadın gitmesi için ilk kaynatılan su dökülebilir. Kokusu güzeldir. Bıçakla kesildiğinde bolca süt akar.
Yetişme ortamı:İğne yapraklı ve geniş yapraklı ormanlarda yetişir. Lakin yaygın olarak geniş yapraklı(Kayın,Gürgen,Meşe vb.) ağaçların bulunduğu ormanlarda yetişir. İlkbahardan sonbahara kadar bulunabilir.

Yenilebilirlik ve toksisite: Özellikle karadeniz bölgesinde çok sevilerek tüketilen bir mantardır. Bazı kaynaklarda yenilemez olarak geçse de bazı kaynaklarda da yenilebilir olarak karşımıza çıkar.Aşamalı pişirme yöntemiyle tüketilmesi gerekir.

Benzer türler:
-Lactarius vellereus
-Russula delica
-Russula chloroides
-Agaricus sp.(Çayır mantarları)


"Lactiflius piperatus" için fotoğraflar:
Bloğumuz için  fotoğraflarını bizle paylaşan dostum Ömer Dessuki Osmanoğlu'na
teşekkür ederim.










 





Kaynak ve Referanslar:






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dumanlı Mantar, Kara Malgadın (Clitocybe nebularis)

Puf / Toz Mantarları Türleri ( Lycoperdon sp )