Hindi Kuyruğu Mantarı ( Trametes versicolor)

 Kuyruğu Mantarı (Trametes versicolor)
Trametes versicolor  un bilinen diger latince isimleri Coriolus versicolor and Polyporus versicolor dur.

Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Fungi
Bölüm : Basidiomycota 
Sınıf: Agaricomycetes 
Takım: Polyporales
Aile: Polyporaceae
Cins: Trametes
Tür: T. versicolor

Trametes versicolor , Turkeytail mantarı (eski adıyla Polypore olarak bilinirdi) Yılın Her Ayı bulmak mümkün genellikle  yaprak döken ağaçların çıplak olduğu kış aylarında daha belirgindir. Bu çok değişken mantar esas olarak kütükler ve duran ölü ağaçlar , düşen dallar da dahil olmak üzere ölü sert ağaçlarda yetişir.
Bu güzel ve dayanıklı mantarın geniş renk çeşitliliği, birçok kullanım alanı sağlamıştır; bir zamanlar şapka dekorasyonu olarak bile kullanılıyordu.
Bu türe yapılan referansları Coriolus versicolor veya Polyporus versicolor olarak da görebilirsiniz . (Bir zamanlar parantez mantarlarının çoğu Polyporus cinsi altında gruplandı .)

Boyut

Kapaklar 10 cm çapa kadar olabilir ve daha büyük bileşik meyve kütleleri oluşturmak için sık sık katmanlar halinde üst üste gelirler. Bu braketler 1 ila 3 mm kalınlığındadır.

Açıklama

Üst yüzey kırmızı, sarı, yeşil, mavi, kahverengi, siyah ve beyaz eşmerkezli bölgeler içermekle birlikte, mm başına 3 ila 6 gözenek aralığında küçük sığ gözeneklerle kaplı alt kısım beyaz veya kremdir. Gözenekler çürük olduğunda önemli ölçüde lekelenmez.

Spor baskı  beyaz

Yenebilirlik Toksisite
Genel olarak zehirli olarak bildirilmemelerine rağmen, bu parantez mantarları yenilebilir olarak kabul edilmeyecek kadar serttir. Turkeytail, Çin tıbbında kullanılmaktadır ve ayrıca kanser karşıtı ilaç geliştirmede kullanımının bilimsel raporları da vardır.

Özellikler
HİNDİ KUYRUĞU MANTARI ve ÇAYI
Hindi Kuyruğu(Turkey Tail) Mantarı: Trametes versicolor - Coriolus versicolor ve Polyporus versicolor olarak da bilinir. Dünyada yaygın olarak bulunan bir polipor mantar türüdür. Versikolor kelimesi 'çeşitli renkler' anlamına gelir ve farklı renkler sunan bu mantarı tam olarak tarif eder. Şekli ve renkleri vahşi bir hindiye benzer olduğundan T. versicolor'a hindi kuyruğu mantarı denilmiştir.

Kanserle savaşta yardımcı olma kabiliyeti nedeniyle, hindi kuyruğu en iyi araştırılmış mantarlardan biri olarak düşünülür ve reishi, cordyceps ve maitake gibi diğer tıbbi mantarlarla birlikte listenin en üstünde yer alır.

Çinliler tarafından binlerce yıldır demlenerek tüketilmektedir. Girip ve soğuk algınlığına, kemoterapi gören hastaların bağışıklık sistemlerini desteklemekte, meme kanseriyle savaşta, çeşitli enfeksiyonların tedavisinde, sindirime sorunları tedavisinde ve HIV/AIDS hastalarında etkili ve faydalı sonuçlar sunan bir mantardır.

Hindi kuyruğu antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir; Bu nedenle, hindi kuyruğu mantarından elde edilen özütler yararlı olabilir. PSP olarak adlandırılan bu özütün, HIV virüsünün çoğalmasını önleyebilecek bir antiviral ajan olduğunu belirten araştırmalar mevcuttur.

Hindi kuyruğu mantarı yenilebilir olmasına rağmen oldukça sert dokulu bir mantardır, bu yüzden en çok kapsül biçiminde toz olarak ya da çay şeklinde sunulmaktadır.

Hindi Kuyruğu Mantarı’nın Riskleri: Özellikle hamileyseniz veya emziriyorsanız veya herhangi bir hastalıkla ilgili bir durumunuz varsa, tıbbi amaçlarla herhangi bir yeni yiyecek kullanmadan önce doktorunuzla görüşmek en iyisidir. Bazı kişilerde mide-bağırsak problemlerine neden olabilir.(İshal, koyu renk dışkı yada tırnak renklerinde koyulaşma gibi) Hindi kuyruğu mantarını tüketirken herhangi bir olumsuz etki veya rahatsızlık fark ederseniz, derhal kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Şimdi gelelim tarife:
Hindi kuyruğu mantarı için çeşit çeşit tarifler bulabilirsiniz. Örneğin, kendi hindi kuyruğu çayınızı yapabilirsiniz.(Mantarları karayollarından, ağır metal vb. toksik etkilerden uzak yerlerden topladığınızdan emin olun). Bağışıklık güçlendirici etkiyi elde edebilmek için günde bir ila iki su bardağı tüketmeniz önerilir. Hafif bir lezzet elde edebilmek için en iyi oran beş birim suya bir birim mantar koymaktır. Örneğin bu tarifte beş fincan arıtılmış suya bir fincan mantar ekleyecez.
- 1 su bardağı doğranmış hindi kuyruğu mantarı
- 5 su bardağı arıtılmış su
- 2.5 çay kaşığı rendelenmiş(ezilmiş) zerdeçal
- ½ çay kaşığı bal
- 1 damla limon yağı
Mantarları küçük parçalara kesin ve ocak üzerindeki büyükçe bir kap suya ekleyin.
Kaynayıncaya kadar yüksek ateş sonrasında 1 saat kısık ateşte kaynatın.
Karışımı bir süzgeçten geçirin. ½ çay kaşığı taze ezilmiş zerdeçalı ve balı ilave edin ve karıştırın.
Limon yağını ilave edin ve tekrar karıştırın.
Hepsi bu, hazır.

Ek lezzet için, badem sütü, bir damla tarçın, zencefil veya limon yağı veya tatlandırıcı ilave edebilirsiniz.
Karışım hala sıcak haldeyken zerdeçalınızın geri kalan kısmını eklemekten çekinmeyin, kalanları buzdolabında tutun. Daha sonra yeniden ısıtıp içebilir yada soğutulmuş ve hatta buzlu şekilde tüketebilirsiniz.
ÖNEMLİ BİLGİ
Hindi Kuyruğu Mantarı’nın Riskleri: Özellikle hamileyseniz veya emziriyorsanız veya herhangi bir hastalıkla ilgili bir durumunuz varsa, tıbbi amaçlarla herhangi bir yeni yiyecek kullanmadan önce doktorunuzla görüşmek en iyisidir. Bazı kişilerde mide-bağırsak problemlerine neden olabilir.(İshal, koyu renk dışkı yada tırnak renklerinde koyulaşma gibi) Hindi kuyruğu mantarını tüketirken herhangi bir olumsuz etki veya rahatsızlık fark ederseniz, derhal kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.
Hatirlamadigim kaynaktan aldığım bilgi.







Kaynak ve Referanslar

https://www.first-nature.com/index.php

https://en.m.wikipedia.org/wiki/

https://funghi.funghiitaliani.it/

https://www.facebook.com/groups/515254565991697/?ref=share

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dumanlı Mantar, Kara Malgadın (Clitocybe nebularis)

Dilburan Mantarı (Lactarius piperatus)

Puf / Toz Mantarları Türleri ( Lycoperdon sp )