Mor Bacak Mantarı (Lepista Personata)
Lepista personata - Mor bacak ( Mavi bacak)
Lepista personata
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Tricholomataceae
Cins: Lepista
Tür: L.personata
GENEL ÖZELLİKLERİ
Lepista personata ismi ile bilinen mantarımız memleketimizde Mor bacak, mavi bacak gibi yöresel isimleri ile tanınır. Lepista personata -Mor Bacak Mantarı, dünya literatürlerinde , Lepista saeva, Clitocybe saeva ve Tricholoma personatum olarak da bilinir ve yaygın olarak tarla patlaması ve mavi bacak olarak bilinir. Avrupa genelinde çayırlık, çimenli alanlarda yaygın olarak yetişen Lepista personata ya memleketlmizde de Mantar avcılarınca sıkça rastlanır.
Lepista personata, genellikle ormanlık - koruluk alanlarda bulunan kardeşi Lepista nuda'nın ( Mor Cincile” nin ) aksine, açık otlaklarda, çimlerde, parklarda, otlaklarda, orman açıklıklarında ve orman kenarlarının yakınında bulunur.
Yenilebilirlik ve Toksisite
Lepista personata- Mor Bacak Mantarı genellikle yenilebilir tür olarak kabul edilir, ancak hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olduğu da bilinmektedir. Bu durum, özellikle , mantar çiğ tüketilirse olasıdır, lakin alerjik reaksiyonların Lepista personata- Mor bacak mantarının pişirilip yendiği zamanlarda dahi olabildiği saptanmıştır.
Bu nedenle, çiğ örneklerin tüketimi hazımsızlığa neden olabileceğinden, bu mantar türü yemeden önce iyice pişirilmelidir. Mantarımız krema sosu olarak kullanılabilir veya tereyağında sotesi yapılabilir, omlet malzemesi olarak kullanılabilir.
Lepista personata mantarı genellikle, sinek larvaları ve kurtçuklar tarafından çok kısa sürede istila edilirler, bu sebeple çok iyi ve uzun süre saklanamaz, tutulamazlar; En güzeli toplandıktan hemen sonra tüketilmesidir.
GALERİ
Kaynak ve Referanslar
https://www.first-nature.com/index.php
https://en.m.wikipedia.org/wiki/
Yorumlar
Yorum Gönder