Kabak Mantarı (Calvatia Gigantea)
Calvatia gigantea- (Ak Kabak Mantarı)
Calvatia utriformis
Calvatia gigantea ( Ak Kabak Mantarı)
Calvatia gigantea
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Calvatia
Tür: C. gigantea
Calvatia cinsine ait birçok tür bulunmakta olup, bunların belli başlıları ;
Calvatia cinsine ait birçok tür bulunmakta olup, bunların belli başlıları ;
Calvatia utriformis
Calvatia craniiformis
Ak Kabak/Kabak Mantarı ( Calvatia gigantea )
Genel Bilgi:
Mantar avcılarınca 20kg a kadar olanları bulunup toplanan bu eşsiz dev mantar , bizim tabirimiz ile Ak Kabak Mantarı, latince Calvatia gigantea, halk arasında kabak mantarı,fos mantar, top mantarı, kurt büzüğü mantarı, koca mantar, İri mantar, kabak topu mantarı gibi çeşitli değişik isimlerle bilinmektedir. Kabak mantarları, çok büyük hacimli, devasa mantarlar olabilirler. Bir futbol veya basketbol topu büyüklüğünde olanlarına rastlanılmıştır. Doğada şimdiye kadar bulunabilen en büyük Ak Kabak mantarının boyutunun 120 cm çap ve 20kg a yakın olduğu tespit edilmiştir. Doğada kabak mantarı, genellikle İlkbahar aylarının sonundan Sonbahar aylarının ortalarına kadar, çimenlik alanlar ve tarlalarda yetiştikleri bilinmektedir. Genç kabak mantarları ortadan ikiye kesildiklerinde iç kısımları oldukça saf bir beyaz halde iken,olgunlaşmış kabak mantarlarının kesilen iç kısımları sarımsı yeşil bir renk şeklinde görülür. Bu sebepten dolayı kabak mantarlarının olgunlaşmadan toplanıp yenilmesi tercih edilmektedir. Ak Kabak Mantarı (Calvatia gigantea) oldukça lezzetli bir mantar türüdür. Kabak mantarları olgunlaşmamış halde yenildiğinde herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. Taze kabak mantarlarının iç kısımları oda sıcaklığında 1 gün kadar bekletilir ise sarımsı yeşil renge dönmeye başlar. Bu sebeple toplandıktan sonra 1 gün içinde tüketilmesi gerekir veya tüketileceği zamana kadar buzdolabında korunmalıdırlar. Mantarlı yaşam blog olarak bizler, Topladığınız bu eşsiz dev ak kabak mantarlarını yemeden önce kesmenizi ve iç kısmı saf beyaz ve deforme olmamışsa tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Ak Kabak mantarının içi saf beyaz renkte değilse, tüketilmemesini öneririz.
GALERİ
Kaynak ve Referanslar
https://www.first-nature.com/index.php
https://en.m.wikipedia.org/wiki/
https://funghi.funghiitaliani.it/
https://www.facebook.com/groups/515254565991697/?ref=share
https://www.mantarator.com



Yorumlar
Yorum Gönder