Küflü Mantar (Russula virescens)
Russula virescens , Küflü Mantar
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Russula
Tür: R. virescens
Yerel İsimleri Küflü mantar ,kırılgan mantar , gövelek gibi isimlerle anılır.
Şapka
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Russula
Tür: R. virescens
Yerel İsimleri Küflü mantar ,kırılgan mantar , gövelek gibi isimlerle anılır.
Şapka
5-15 cm, ilk örneklerde , gövdeye marj, daha sonra dışbükey düzlem, bazen biraz depresif ve / veya topaklı / veya düzensiz. Dalgalı kenar boşluğu, hafif radyal oluklar ile nadiren pürüzsüz. Taraklar sadece marj boyunca ayrılabilir, kuru ve her zaman az ya da çok çatlak-areolat, başlangıçta beyaz renklidir, birbirinden uzaklaşarak, sarımsı arka planı ortaya çıkaran yeşilimsi ve kaba gölgeleri olan yeşil ton koyulaşır.. Son olarak, düzensiz renk değiştirmeye eğilimlidir.
Gövde
Fitte, kırılgan, ilk beyazımsı, daha sonra çoğunlukla yanar dönerlik ve kahverengi lekeler, krem soluk.
Sap
6-10 × 2-4 cm, sağlam, neredeyse her zaman pürüzlü, az ya da çok silindirik, ancak genellikle orta kısımda daha şişkin ve tebeşir gibi kolay kırılıp parçalanır.
Et:
; hafif meyve kokusu, hoş fındık tadı ancak bazen yetişkinlerde ve aşırı susuz olanlarda biraz tatsız.
Habitat
Yaz ve sonbaharda, kayın, meşe veya kestane altında, genellikle ormanın kenarındaki çimenler arasında, yalnız veya gruplar halinde, özellikle yaprak döken ormanlarda yetişir. Yeşil görüntüsü ile kendisine hayran bırakır.
Spor mikroskobu
7-9 × 5-6 µm, yuvarlak, beyaz.
Yenilebilirlik ve Toksisite
Hem çiğ hem de pişmiş mükemmel yenilebilir, en iyi Russula ailesinden bu mantar ızgara da önerilir. Tavada suyu çekinceye kadar kızartılır üzerine az tereyağı ilave edilir afiyet olsun.
Notlar
Normalde yenilebilir russulalar arasında en iyi olarak kabul edilen bu tür ve etinin iyi tadından dolayı kolayca tanınabilir.
Benzer türler
russula cyanoxantha gökçesırtı mantarı ve kırılgan bazı russula sp türlerine
Gövde
Fitte, kırılgan, ilk beyazımsı, daha sonra çoğunlukla yanar dönerlik ve kahverengi lekeler, krem soluk.
Sap
6-10 × 2-4 cm, sağlam, neredeyse her zaman pürüzlü, az ya da çok silindirik, ancak genellikle orta kısımda daha şişkin ve tebeşir gibi kolay kırılıp parçalanır.
Et:
; hafif meyve kokusu, hoş fındık tadı ancak bazen yetişkinlerde ve aşırı susuz olanlarda biraz tatsız.
Habitat
Yaz ve sonbaharda, kayın, meşe veya kestane altında, genellikle ormanın kenarındaki çimenler arasında, yalnız veya gruplar halinde, özellikle yaprak döken ormanlarda yetişir. Yeşil görüntüsü ile kendisine hayran bırakır.
Spor mikroskobu
7-9 × 5-6 µm, yuvarlak, beyaz.
Yenilebilirlik ve Toksisite
Hem çiğ hem de pişmiş mükemmel yenilebilir, en iyi Russula ailesinden bu mantar ızgara da önerilir. Tavada suyu çekinceye kadar kızartılır üzerine az tereyağı ilave edilir afiyet olsun.
Notlar
Normalde yenilebilir russulalar arasında en iyi olarak kabul edilen bu tür ve etinin iyi tadından dolayı kolayca tanınabilir.
Benzer türler
russula cyanoxantha gökçesırtı mantarı ve kırılgan bazı russula sp türlerine
Kaynak ve Referanslar
https://www.first-nature.com/index.php
https://en.m.wikipedia.org/wiki/
https://funghi.funghiitaliani.it/
https://www.facebook.com/groups/515254565991697/?ref=share
Yorumlar
Yorum Gönder