Kanlıca mantarı (Lactarius deliciosus)
Çam Kanlıca mantarı (Lactarius deliciosus)
MİLLİ MANTARIMIZ
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Lactarius
Tür: L. deliciosus
Şapka
5-15 cm çapında, biraz etli ve tıknaz. Dışbükey-göbek, daha sonra merkezde düz ve depresif ve huni şeklinde. İlgili marj daha sonra gergin ve düzensiz dalgalı.
Lameller
Sık şekilde kırılgan berelendiğinde turuncu süt çıkar zamanla lameller yeşile dönebilir.
Kök
3-7 cm uzunluğunda ve 1-2 cm kalınlığında, silindirik veya ayağa doğru daralan, tıknaz, sert, kırılgan yapıdadır, kemik iliği gibi, zamanla içi boşalır .
etli kısım
.Soluk turuncu renktedir . Kesildiğinde hemen turuncu renkte süt çıkar. Meyveli kokusu vardır. Ekşi, az ya da çok keskin olan acı tadındadır.
Habitat
Yaz ve sonbaharda aylarında çam ormanlarında yosun kaplı su tutan ağaç altlarında çizgiler halinde toplu veya dağınık şekilde bulunur.
Sporlar
8-10 × 6-8 µm , eliptik, beyaz veya krem rengi.
Yenilebilirlik veya Toksisite
Tercihen yüksek sıcaklıkta pişirilerek yenilebilir. Birçok kişi ızgarada pişirmeyi tercih eder lezzetli en iyi mantarlardan biri olarak kabul edilir, farklı şekilde hazırlanırsa, genel aroması tencerede ölür.
Benzerlikler ve Çeşitler
Pratik olarak, Dapetes Bölümü'nün diğer tüm mantarları ile karıştırılabilir, ayrıca aynı şekilde yenilebilir:Lactarius deterrimus ve Lactarius salmonicolor , Lactarius sanguifluus ve Lactarius vinosus . ÖZELLİKLE SAHTE KANLICA MANTARI İLE KOLAY KARIŞTIRILABİLİNİR.
Lameller
Sık şekilde kırılgan berelendiğinde turuncu süt çıkar zamanla lameller yeşile dönebilir.
Kök
3-7 cm uzunluğunda ve 1-2 cm kalınlığında, silindirik veya ayağa doğru daralan, tıknaz, sert, kırılgan yapıdadır, kemik iliği gibi, zamanla içi boşalır .
etli kısım
.Soluk turuncu renktedir . Kesildiğinde hemen turuncu renkte süt çıkar. Meyveli kokusu vardır. Ekşi, az ya da çok keskin olan acı tadındadır.
Habitat
Yaz ve sonbaharda aylarında çam ormanlarında yosun kaplı su tutan ağaç altlarında çizgiler halinde toplu veya dağınık şekilde bulunur.
Sporlar
8-10 × 6-8 µm , eliptik, beyaz veya krem rengi.
Yenilebilirlik veya Toksisite
Tercihen yüksek sıcaklıkta pişirilerek yenilebilir. Birçok kişi ızgarada pişirmeyi tercih eder lezzetli en iyi mantarlardan biri olarak kabul edilir, farklı şekilde hazırlanırsa, genel aroması tencerede ölür.
Benzerlikler ve Çeşitler
Pratik olarak, Dapetes Bölümü'nün diğer tüm mantarları ile karıştırılabilir, ayrıca aynı şekilde yenilebilir:Lactarius deterrimus ve Lactarius salmonicolor , Lactarius sanguifluus ve Lactarius vinosus . ÖZELLİKLE SAHTE KANLICA MANTARI İLE KOLAY KARIŞTIRILABİLİNİR.
Kaynak ve Referanslar
https://www.first-nature.com/index.php
https://en.m.wikipedia.org/wiki/
https://funghi.funghiitaliani.it/
https://www.facebook.com/groups/515254565991697/?ref=share





Yorumlar
Yorum Gönder