Ramaria sp. ( Ramaria Türleri)

    Ramaria sp. (KORAL - DALLI MANTARLAR)



Taksonomi


Ramaria sp.


Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm : Basidiomycota 

Sınıf:  Agaricomycetes

Takım: Gomphales

Aile: Gomphaceae

Cins: Ramaria

Tür: Ramaria sp. 


(Ramaria formosa, Ramaria pallida, Ramaria flavobrunescens, Ramaria botrytis ve digerleri)


Bilinen bilimsel, genel ve yöresel isimleri

Taksonomisinde yani bilimsel isimlendirmede  “Ramaria” DAL  anlamına gelen “Ramus “ tan gelmektedir. Memleketimizdeki bilinen isimleri ise yörelere göre farklılıklar göstermektedir. En bilinenleri, Tellice, Gelin parmağı, Bürçek, Pürçek, Kırkbacak, Burç, Tırnıca,Telli , Sallısaçak, Dede sakalı , Keçi Göbeği, Meryemeli, Hanımeli, Hanım Parmağı , Malaş, Kuş Tırnağı, Saçaklı, Saçaklıca, Pürpürüm, Pirpirlice , Pürpürlücedir.


Genel Özellikleri

Dünyada 200 den fazla  bilinen türü tespit edilmiş olan ve Coral Funguslar- Mercan Mantarları olarak tabir edilen Ramaria türü mantarların memleketimizde de zehirli ve zehirsiz 20 kadar türü kayıtlara geçmiştir. Bunlardan en çok rastlanılan bazı türler alfabetik olarak; Ramaria abietina, Ramaria aurea, Ramaria bataillei, Ramaria botrytis, Ramaria condensata, Ramaria flava, Ramaria formosa, Ramaria lutea, Ramaria pallida, Ramaria stricta, Ramaria versatilis dir.


Fiziksel Özellikleri

Görünüm itibari ile minicik dallı budaklı renk renk ağaçcıkları andıran Ramaria türleri, aynı zamanda mercan kayalıklarındaki renk cümbüşü mercanları andırdığı için Koral Mantarlar ( Coral Fungus) olarakta bilinmektedir.


Yenilebilirlik ve Toksisite

Ramaria türü mantarlar birbirlerine çok benzeyen mantarlardandır. Bazılarının tür teşhisi ancak tam teşekküllü labaratuvar şartlarında mikroskop altında yapılabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü uzman olmayan kişilerin Ramaria türleri üzerinde yenilebilirlik teşhisi koymaları , fotoğraftan “Yenilir, Afiyet olsun, Biz köyde yiyoruz” gibi yorumlar yapmaları çok sakıncalı bir durumdur. Ramaria türleri içinde yenilebilir türler olduğu gibi, memleketimizde Ramaria formosa ve Ramaria pallida gibi çok zehirli türleri de mevcuttur! Literatürde yenilebilir diye geçen türlerin dahi, aşırı tüketilmesi insan vücudunda istenmeyen sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bazı Ramaria türleri Zehirli olmamasına rağmen müshil (laxative) etkisi gösterebilirler, bazıları da sindirim ve mide rahatsızlıklarına neden olabilirler. Memleketimizde bulunan Ramaria türlerinin ( zehirli , mutfak değeri olmayan ve yenilebilir türlerin) hepsi genelde aynı isim ile anılır ve bu da çok sıkıntı yaratabilecek bir durumdur. Uzun süreli düzenli tüketildiğinde böbrek yetmezliği yaptığı bilindiğinden tüketilmesi önerilmez!  Ancak, “unla yağda kavur, sarımsaklı yap , böreğini dene “ vb önerilerle tüketilmesi pohpohlanan bir mantardır! Aynı zamanda Bilim yerine “babam yerdi , ninem yerdi , birşey olmadı” görüşü hakim olan bir mantardır!


Bu mantarların az pişmiş veya çiğ tüketimi ile, mide bulantısı, kusma, kolik karın ağrısı ve ishal gibi akut gastrointestinal semptomlara neden olur. Bazı kaynaklarda içerisindeki toksinin tespit edilemediği bildirilse de, Bu Ramaria sp. mantarlarda bulunan EMODİN adında bir bileşik, sindirim sistemi bozukluklarına neden olmaktadır . İyi pişirildiğinde yendiği bildirilse de, EMODİN adında ki bileşik Bağırsakların alkali ortamında hidrolize uğrayarak bir çok ANTRASEN türevi etkin madde açığa çıkaran, glikozidik yapıda ishal yapıcı bir kimyasal bileşiktir. Bu bileşik Böbrek fonksiyonu ve kalp ritminde bozukluklarına da neden olabilir. EMODİN adındaki bileşik rahimde kasılmaya neden olduğundan, hamileler için çok risklidir. Çiğ veya az pişmiş tüketilmesi halinde ağrılı sindirim sistemi bozukluklarına neden olacağı, böbrek ve kalp fonksiyonlarını bozabileceği için tüketilmesi tavsiye edilmez.


                       Ramaria sp. Galeri

Bu bölümde, Ramaria türlerinden birkaçı fotoğraflanarak ve isimlendirilerek gösterilmiştir. Fotoğraflarda da görüldüğü üzere birbirine çok benzeyen türleri bünyesinde ihtiva eden Ramaria lar gençlik ve yaşlılık evrelerinde renk verme , renk değiştirme geçirebilirler, böylece zaten zor olan teşhisleri daha da çok zorlaşır!


              Ramaria formosa ☠️☠️ (Zehirli)




             Ramaria stricta (Tüketilmez)


            Ramaria botrytis (Zehirsiz )


           Ramaria aurea ( Zehirsiz )


               Ramaria flava ( Zehirsiz)

  


              Ramaria pallida ☠️☠️ (Zehirli)




            Ramaria flaccida (Tüketilmez)




Ramaria fumigata 




GALERİ






























Emeği geçen sitelere ve herkese teşekkür ederiz.


Kaynak ve Referanslar

https:// google.co.uk

https://www.first-nature.com/index.php

https://en.m.wikipedia.org/wiki/

https://inaturalist.org




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dumanlı Mantar, Kara Malgadın (Clitocybe nebularis)

Dilburan Mantarı (Lactarius piperatus)

Puf / Toz Mantarları Türleri ( Lycoperdon sp )