Kış Mantarı / Enokitake ( Flammulina velutipes)

                                   Kış Mantarı / Enokitake ( Flammulina velutipes)



Flammulina velutipes- Kış Mantarı


Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi


Alem:      Mantarlar-Fungi

Bölüm :  Basidiomycota 

Sınıf:       Agaricomycetes

Takım:    Agaricales

Aile:        Physalacriaceae

Cins:       Flammulina

Tür:         F. velutipes



GENEL ÖZELLİKLERİ

Flammulina velutipes Latince, Enokitake  Japonca ve  Çince Enoki ismi ile dünya mantar literatürlerinde kendine yer bulmuş bu güzel ağaç mantarı, ülkemizde Kış mantarı olarak bilinmektedir. Enoki mantarı, Futu mantarı, Altın iğne mantarı, Zambak mantarı, Kadife ayak, Kadife sap bilinen diğer isimleridir.Mantar, Hackberry yani Şeker Çitlembiği ağacında ve kütüklerinde, Karaağaç, Dut ve Hurma ağacı gibi diğer ağaçlarda doğal olarak yetişmektedir.


YENİLEBİLİRLİK ve KULLANIM ALANLARI 

Kış mantarı ( Flammulina velutipes), Japonya ve Çin başta olmak üzere, özellikle Uzak Doğu ülkelerinin mutfaklarında sevilerek kullanılan bir mantardır. Çiğ tüketilmemeli, tüketilmeden önce mutlaka pişirilmelidir. Kış aylarında bulunan yenilebilir birkaç mantar türünden biri olduğu için mantar avcıları ve toplayıcıları için oldukça değerlidir. Kış Mantarı Kadife sapın yüksek düzeyde Kanser önleyici bileşikler içerdiği bildirilmiştir. Bu sebeple alternatif tıptaki yeri de önemlidir. Flammulina velutipes- Kış Mantarı geleneksel olarak  çorbalarda kullanılan bir mantar olup, soslarda , salata ve diğer yemeklerde de  kullanılmaktadır. Mantarın gevrek bir dokusu vardır ve yaklaşık bir hafta boyunca saklanabilmektedir.

Benzer Türler : Ölümcül zehirli Galerina marginata gibi ağaç üzerinde oluşan mantarlarla benzerlik göstermektedir.


                                                                    GALERİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dumanlı Mantar, Kara Malgadın (Clitocybe nebularis)

Dilburan Mantarı (Lactarius piperatus)

Puf / Toz Mantarları Türleri ( Lycoperdon sp )