Balmumsu Mantar- (Laccaria laccata)
Balmumsu Mantar (Laccaria laccata)
Laccaria laccata
Bilimsel Sınıflandırma- Taksonomi
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf : Agaricomycetes
Takım : Agaricales
Aile : Hydnangiaceae
Cins : Laccaria
Cins : Laccaria
Tür : L. laccata
Genel Özellikleri:
İsim olarak “The deceiver” ,yani “aldatıcı , kandıran “ manalarına gelen bu mantar , bu isme ilaveten ” waxy laccaria “ olarakta bilinmekte dir, bizim tabirimiz ise - Balmumsu Mantar olacaktır. Çok sık rastlanılan küçük bir koruluk, ağaçlık alan mantarıdır. Avrupa ve Kuzey Amerika da yaygın olarak bulunmakta olup, Büyük Britanya, İrlanda gibi ada ülkelerine de yayılmış bir türdür. Bulunduğu yerin etrafında başkalarını da bulmak mümkündür. İlk evrelerinDe kırmızı, pembemsi kahverengi, ve portakal tonlarda olan renk, olgunluk dönemlerinde solgun, silik, renksiz bir yapıya bürünür.
Fizyoloji:
Agaric takımının en küçük mantarlarından olup, Konveksten düze bir şapka yapısına mevcuttur. Şapka çapı 15-60 mm arası değişir. Şapka rengi ilk zamanlarında kırmızı, portakal rengi, somon pembesi ve kahverengi olup büyüyüp olgunlaştıkça rengini yitirir, solgunlaşır.Lamelleride şapka ile aynı renklerde olan Balmumsu mantar -Laccaria laccata da bu lameller arası çok açık ve düzensiz olup, lameller arasında daha kısa lameller bulunur.
Agaric takımının en küçük mantarlarından olup, Konveksten düze bir şapka yapısına mevcuttur. Şapka çapı 15-60 mm arası değişir. Şapka rengi ilk zamanlarında kırmızı, portakal rengi, somon pembesi ve kahverengi olup büyüyüp olgunlaştıkça rengini yitirir, solgunlaşır.Lamelleride şapka ile aynı renklerde olan Balmumsu mantar -Laccaria laccata da bu lameller arası çok açık ve düzensiz olup, lameller arasında daha kısa lameller bulunur.
Yenilebilirlik:
Laccaria laccata- Balmumsu Mantar yenilebilir türler arasında gösterilir. Lakin olgunluk dönemlerinde çabuk kurtlandığı bilindiğinden, Pişirilmeden önce bu özelliğine dikkat edilmesi gerekir. Çok lezzetli bir mantar türü olmadığı için genelde çorbalarda ve yemeklerde kullanılır, kızartma da yapılır. Meksika’nın Oaxaca bölgesinde yaşayan Zapotec kabilesinin geleneksel yemeklerinden biri de bu mantardır.
Benzer Türler:
Laccaria laccata ya benzer türler arasında Yenilebilir bir tür olan Laccaria amethystea, yenilmeyen Collybia sp. ve Mycena sp. türleri ile zehirli Mycena pura ile Inocybe geophylla var lilacina türleri vardır.
Laccaria laccata ya benzer türler arasında Yenilebilir bir tür olan Laccaria amethystea, yenilmeyen Collybia sp. ve Mycena sp. türleri ile zehirli Mycena pura ile Inocybe geophylla var lilacina türleri vardır.
GALERİ
Yorumlar
Yorum Gönder